lunes, 27 de febrero de 2012

Wiki



La paraula Wiki prové del hawaià wiki wiki, i significa ràpid. És un lloc web col·laboratiu que pot ser editat per qualsevol que tingui accés. Els usuaris d’un wiki són força lliures ja que poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d’una pàgina web, de forma interactiva, fàcil e instantània, de manera que es solen dissenyar amb la intenció d’augmentar la facilitat per corregir les errades, poder compartir gran quantitat d’informació amb moltes persones i fomentar la col·laboració virtual. A més, les wikis evolucionen ràpidament, adquirint nova informació i actualitzant-se, sobretot si fan referència a un tema d’actualitat.

Les wikis també tenen una gran importància dintre el món de l’ensenyament ja que s’ha creat un nou model de treball de col·laboració anomenat EduWiki, en el qual hi participen els professors i alumnes. L’EduWiki s’utilitza amb la finalitat educativa dintre l’aula o en altres entorns d’aprenentatge i en el qual poden participar múltiples usuaris.

Les principals característiques generals dels wikis són:
  • La publicació de forma immediata usant només el navegador web.
  • El control de l'accés i de permisos d'edició.
  • Que quedi registrat qui i quan s'ha fet la modificació en les pàgines del wiki, per la qual cosa és molt fàcil fer un seguiment d'intervencions.
  • Pujar i emmagatzemar documents i tot tipus d'arxius.
  • Enllaçar pàgines exteriors i inserir àudios, vídeos, presentacions, etc. 

    Per finalitzar comentar que actualment el wiki més gran que existeix és la versió en angles de la Viquipèdia, una enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot anar millorant.

    No hay comentarios:

    Publicar un comentario